onderhoudsbeurt saxofoon

Ons werd gevraagd om deze Le Monde alt saxofoon een kleine onderhoudsbeurt te geven. Over het algemeen wordt aangeraden om een saxofoon die intensief (iedere dag meer dan 1 uur) bespeeld wordt elk jaar een onderhoudsbeurt te geven en een saxofoon die minder intensief bespeeld word 1 keer in de 2-3 jaar. Tijdens een kleine beurt wordt de saxofoon helemaal uit elkaar gehaald en grondig schoongemaakt. Het stof wordt verwijderd met een kwast. Hierna met een doek en wasbenzine vet en vuil verwijderen.

vies toongat saxofoon

Tijdens de kleine onderhoudsbeurt worden de toongaten schoongemaakt met wattenstaafjes en wasbenzine. De groene aanslag in dit toongat is messing corrosie. Op deze plek is de laklaag eraf. Om het toongat te beschermen tegen toekomstige corrosie wordt met een wattenstaafje wat zaponlak aangebracht op de toongat rand.

Ook de naaldveertjes beginnen te roesten. Dit wordt verwijderd met fijn staalwol. Daarna licht oliën.

roestige naaldveren saxofon

De polsters op deze sax kunnen nog wel even mee. Het leer is nog soepel en ze zijn nog zacht. Wel zijn er een aantal vuil. Ik gebruik “Pad Juice” om ze schoon te maken en daarna “Pad Life” om de levensduur te verlengen en het leer soepel te houden.

Deze polster van Eb toongat toch maar vervangen want het leer begint te scheuren.

2 polsters zaten los in de kleppen omdat er te weinig lijm is gebruikt en mogelijk ook een verkeerde lijmsoort. Ik gebruik nog steeds het traditionele schellak om mijn polsters vast te zetten. Ik heb schellak tot poeder gemalen zodat ik precies de juiste hoeveelheid kan afmeten in de klep.

polster lijmen met schellak

Deze polster raakt het toongat bijna op de rand en lekte ook op deze plek. Slordig van Le Monde. Ik heb dit opgelost door de post waartussen de klep zit verder naar achteren te buigen en er een nieuwe polster in te zetten.

Deze polster van het C toongat raakt de toongat rand bijna op de resonator. Dan maar een kleinere resonator er in zetten want de post verder naar achteren stellen is geen optie.

De olie die op de asjes zat is opgedroogd en plakkerig geworden. Alle asjes en puntschroefjes worden schoongemaakt met wasbenzine.

asjes schoonmaken
kurkjes maken

Van de voetjes van sommige kleppen zijn de kurkjes losgelaten. Nieuwe krukjes worden gemaakt en erop gelijmd. Kurkjes spelen een belangrijke rol om het geluid te dempen en soms ook voor de regulatie tussen kleppen, dat wil zeggen dat een klep gelijktijdig sluit met een andere klep.

de sax wordt weer in elkaar gezet. Voordat een klep erop gaat wordt het draaipunt gesmeerd. Bij kleppen die tussen puntschroefjes draaien gebruik ik vet en bij kleppen die op lange asjes draaien olie.

mechaniek smeren
polster stellen

Nieuwe polsters worden gesteld. De schellak wordt met een hetelucht föhn verwarmd waarna met een spatel de polster in de juiste positie wordt geplaatst.

De sluiting van alle polsters wordt gecontroleerd. Bij het indrukken van de F toets moet de G toets gelijktijdig sluiten. Vaak wordt dit gereguleerd met kurk maar deze sax heeft stelschroefjes wat het veel makkelijker maakt. Te zien is dat de G eerst sluit dus hij staat te strak afgesteld en het schroefje moet wat uitgedraaid worden.

Nadat hij in elkaar zit en de nek strak passend is gemaakt nog een speeltest om het werk te controleren. En natuurlijk ook om te horen hoe hij klinkt.

regulatie G en F

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *