Saxofoon schoonmaken en onderhoud
Er zijn een aantal zaken die u zelf kunt doen om uw saxofoon in goede conditie te houden.
Voor het spelen
Het is aan te raden voor het spelen de tanden te poetsen en geen suiker te eten of drinken tijdens het spelen want dan worden de polsters vies en gaan ze plakken. Ook kan eten tussen het riet komen en dan speelt het niet meer of gaat het piepen.
Na het spelen
Het is belangrijk om de saxofoon droog te maken voordat u deze opbergt. Dit doet u door de nek eraf te halen en door de nek en de body een doortrek wisser te halen. De wisser voor de body past niet door de hals dus hier heeft u een aparte wisser voor nodig.
Het gebruik van een plumeau raden wij af omdat deze vezels kan afgeven die tussen de polsters en toongaten blijven zitten. De buitenkant van uw saxofoon schoonmaken doet u met een zachte, niet pluizende doek. Met een zacht kwastje kunt u aanwezig stof verwijderen. Nadat je de saxofoon in de koffer hebt opgeborgen kun je de koffer nog even open laten staan zodat het achtergebleven vocht kan verdampen
Het mondstuk
Maak na het spelen het mondstuk droog met een zacht doekje en berg deze op met de dop erom heen om beschadiging te voorkomen. Maak het mondstuk af en toe schoon met een tandenborstel en afwasmiddel. Gebruik geen heet water want dat kan het mondstuk verkleuren. Als er kalkaanslag op zit kunt u het mondstuk even laten staan in een beker water met een scheutje azijn waarna u het schoonmaakt met een tandenborstel. Wees echter voorzichtig met mondstukken gemaakt van “hard rubber”, zoals de meeste oude mondstukken. Deze kunnen groen verkleuren door de azijn. Een groen verkleurd mondstuk kan wel weer mooi worden gemaakt door het te schuren met heel fijn schuurpapier (korrel 1000-2000) en daarna te polijsten met een polijstmiddel voor kunststof, maar hierbij moet je erg voorzichtig te werk gaan. Schuur in geen geval de vlakke onderkant (de tafel) en de rand (de tip) van het mondstuk.
Plakkende polsters
Vooral de G# klep blijft snel plakken. Als een polster blijft plakken is het polster en/of het toongat vies. U kunt deze dan proberen schoon te maken met een wattenstaafje en een beetje wasbenzine. Ook kunt u een vloeitje (vloeipapier voor sigaretten) tussen de polster en het toongat trekken waarbij u de klep ingedrukt houdt, handig voor onderweg.
Tapkurk
Als het mondstuk niet makkelijk op de nek gaat moet de tapkurk worden ingevet met speciaal kurkvet.
Het mechaniek smeren
Het mechaniek van de saxofoon moet regelmatig (als je vaak speelt elke 2-3 maanden) worden geolied of gesmeerd. De kleppen draaien op asjes of tussen puntschroeven. Om deze soepel te laten lopen en slijtage te verminderen is olie nodig. Dit kunt u zelf bijhouden door af en toe een heel klein druppeltje olie aan te brengen op het uiteinde van de asjes, waarna u de klep een aantal keer heen en weer beweegt zodat de olie ertussen trekt. Ik raadt aan om hiervoor een “key” olie te kopen in een flesje met een doseernaald, bijvoorbeeld deze: https://www.thomann.de/nl/reka_key_oil.htm. Gebruik maar een heel klein druppeltje want anders loopt het eraf en kunnen de polsters vies worden. Het nadeel van deze methode is wel dat vuil aan de buitenkant van het mechaniek met de olie mee naar binnen gaat waardoor het mechaniek sneller slijt. Daarom demonteren wij tijdens een onderhoudsbeurt het mechaniek en maken deze van buiten en binnen schoon, waarna het wordt geolied.
Onderhoudsbeurt
Naast het onderhoud dat u zelf kunt doen wordt het aangeraden om uw saxofoon 1 maal per 1-3 jaar een onderhoudsbeurt te laten geven. Het instrument wordt dan helemaal uit elkaar gehaald en van binnen en buiten schoongemaakt. Het wordt gecontroleerd op lekken en slechte polsters worden vervangen. Zie hier voor meer informatie over het onderhoudspakket dat KlariSax aanbied: https://klari-sax.nl/onderhoudsbeurt-klarinet-en-saxofoon/