Klarinet en saxofoon bouwers van de 20e eeuw

Overzicht van alle klarinet en saxofoon merken van de 20e eeuw

Amerikaanse merken

Couturier (Lyon and Healy)
couturier Lyon and Healy bariton saxofoon

Buescher
Buescher True Tone advertentie

Conn
Conn New Wonder C-melody

King / H.N. White
Charlie Parker King Super 20

Martin
Holton

Franse merken

Beaugnier
Buffet Crampon
klarinet merken

Besson
Cabart

De Cabart fabriek werd al in 1869 opgericht in Normandië. Wij kenden ze eigenlijk alleen van klarinetten en hobo’s maar ze hebben ook andere instrumenten gemaakt waaronder deze saxofoon. In 1974 werd Cabart overgenomen door Hobo fabrikant Lorée

Couesnon
Dolnet
Leblanc
Malerne
malerne klarinet

Noblet
Pierret
SML
René Guénot (1890-1965) en Albert Douchet

René Guénot richtte in 1927 in Parijs een saxofoon fabriek op maar heeft deze in 1933 alweer overdragen aan zijn opvolger Albert Douchet. Douchet ging tot 1950 door met de productie van saxofoons (waaronder een F-mezzo sopraan en een Bb bas) in zowel hoge als lage stemming.

Raymond Dubois (1887-1957)

Voormalig werknemer van Couesnon vervaardigde vanaf 1924 klarinetten, fluiten en saxofoons onder zijn eigen naam. Heeft een aantal patenten op zijn naam staan

Maurice Boiste

Leerling van Dolnet en later zakenpartner van Raymond Dubois. Produceerde saxofoons onder zijn naam tot tenminste 1960.

Duitse merken

Keilwerth
Hammerschmidt

Martin Hammerschidt begon in 1873 in het huidige Tsjechië met het maken van Klarinetten. In 1910 nam zijn zoon Karl het over. Na de 2e wereldoorlog ging het bedrijf verder in het Duitse plaatsje Burgau onder leiding van de de 6 zonen van Karl. Onder de naam Klingsor maakten zijn ongeveer 5000 saxofoons tussen 1952 en 1982. Op hun andere instrumenten uit die tijd staat Klingson. Kenmerkend voor de saxofoons zijn gerolde toongaten en 2 octaaf toongaten op de body in aanvulling op het octaaf gat op de nek. Een aantal van de Hammerschmidt saxofoons heeft helaas serieuze intonatie problemen omdat een verkeert model nek was gebruikt. Ik heb een zo’n Klingsor tenor sax met intonatie problemen en hij stemt wel goed met de nek van een Dolnet.

Kohlert
Wurlitzer
herbert wurlitzer klarinet reform

F.X. Hüller
Adler
Uebel

Engelse merken

Boosey&Hawkes
Boosey Hawkes Edgeware klarinet

Opgericht in 1930 door de fusie van Boosey & Company en Hawkes & Son. Publiceerde ook bladmuziek en had de rechten van het werk van een aantal belangrijke componisten waaronder Bernstein, Britten, Copland, Prokofiev en Stravinsky. Heeft mooie klarinetten gemaakt waaronder de Symphony 1010. De productie van instrumenten nam af in de jaren 70.

Hanson

Maakt vanaf 1989 hoogwaardige klarinetten en andere blaasinstrumenten

Peter Eaton

Hoogwaardige klarinetten vanaf 1977.

Italiaanse merken

Borgani (1872 – heden)

Borgani werd in 1872 door Augusto Borgani opgericht in Macerata, Italië. Zijn zoon Arthur Borgani werd naar Elkhart, Indiana in de VS gestuurd om de nieuwste technieken van die tijd te leren bij Conn. De fabriek staat nu onder leiding van de 4e generatie Orfeo Borgani.

Orsi
Orsi sopranino

Rampone
Ida Maria Grassi
ida maria grassi saxofoon

Nederlandse merken

Schenkelaars
J. Steyn Zaandam

Jan Steyn (1883-1939) was dirigent en had daarnaast een muziekwinkel, eerst in Zaandijk en later in Zaandam.

Wij hebben een J.Steyn Zaandam Imperial tenor saxofoon gereviseerd. Het instrument had een mooie klank maar was wel in een hoge stemming (high pitch).

Muziek Hakkert 1880-2007
muziek hakkert logo

De muziekhandel Hakkert werd door Philip Hakkert Jr in 1880 opgericht in Rotterdam. In 1917 kwam daar een succesvolle snarenfabriek bij. Na de 2e wereldoorlog werd het bedrijf voortgezet door schoondochter Flora Hakkert – Sanders. In de jaren 70 kwam het bedrijf tot grote bloei met de import van blaasinstrumenten.

Begische merken

De Prins Gebr. / De Prins freres

Opgericht in 1901 door Petrus de Prins in Antwerpen. Later werd het bedrijf voortgezet door zijn 3 zoons. Tot aan WW2 was het bedrijf succesvol en won enkele medailles voor diens ontwerpen van instrumenten. Maar in de jaren 50 werd de concurrentie druk te groot en liep de verkoop van hun handgemaakte instrumenten steeds verder terug.